måndag 15 december 2008

Christine i media

Det skrivs spaltmeter i media om rättegången mot Christine Schuerrer. Under feta och säljande rubriker målas hon ut som ett skrattande galen monster. Hon var dömd redan innan rättegången i Tingsrätten hade kommit med sin dom. Och likadant är det nu igen när fallet är uppe i Hovrätten.


Det finns inget hejd på vad tidningarna skriver. Det citeras fel från rättegången. Olika tidningar rapporterar ibland så olika så man kan inte tro att de refererar samma rättegång. Kanske pickar någon rätt vid något tillfälle, det sägs ju att "även en blind höna kan hitta ett frö".

Här tänker jag skriva om det som talar för Christine och kritisera de metoder som media använder när de förvandlar sina lögner till säljande rubriker. Media rapporterar ju väldigt ensidigt om fallet och rättegångarna och jag känner att om jag skulle sitta i samma sits som Christine sitter nu så skulle jag vara glad om någon förde "min talan". Det är fruktansvärt sorgligt att media har så stor frihet att publicera vilka lögner som helst som sanningar.
Jag vet att det inte finns mycket positivt skrivet om Christine och jag vet att jag blir hatad av minst halva Sverige men jag kan inte längre sitta tyst.

Jag har ingen att prata med om mina tankar och ändå tror jag att det finns flera än jag som tvivlar på Christines skuld samt på att hon inte får en rättvis rättegång.

Jag ska också skriva på min syn om utredningen. Jag har haft tillgång till FUP (förundersökningsprotokollet) sedan flera månader tillbaka och har läst i den dagligen. Jag tycker att utredningen är uselt skött från polisens sida. Jag vet inte om det är åklagaren Frieda Gummesson som har styrt utredningen åt ett håll eller om det är polisen som fått tunnelseende.

Det finns bloggar och forum på nätet som dagligen skriver om detta fall. Ett av forumen heter Flashback. Jag har läst där till och från den dagen tragedin inträffade men det känns tungt att läsa alla osanningar som medlemmarna på flashback gör till sina egna sanningar. Om någon vågar gå emot strömmen blir den personen idiotförklarad i flera inlägg framåt. Det har förekommit hot och trakasserier mot oliktänkande och jag har valt att inte själv vara aktiv på det forumet på annat sätt än bara läsa vad som skriv där. Här kan man hitta flera trådar på tusentals sidor där ämnet tuggas i det oändliga.

Jag är inte personligen övertygad om Christines skuld. Jag är inte heller 100% säker på hennes oskuld. Ändå känns det rätt att försöka göra Christines röst hörd i mediabruset. Alla verkar glömma att det finns en möjlighet att hon är oskyldig.
----------

Jag är fruktansvärt ledsen att två oskyldiga barn fick sätta till livet i denna tragiska händelse.

1 kommentar:

Arvode Silbersky sa...

Men det hör du väl att hon är skylldig, "Tyskan"?
Hon får personifiera allt tyskhat vi haft i sverige sedan andra världskriget.
"Ja vadå, hon är ju tysk", kan ju någon säga.. Men handen på hjärtat, hur många gånger har man läst om en som är misstänkt för ett grovt brott kallats för "Turken", "Kinesen", "Somaliern", et cetera i media?

Nej, jag måste hålla med om att (skylldig eller ej) hon dömdes på förhand.