lördag 10 januari 2009

Polisen - som ett gäng yra höns!

När morden inträffade fick dessa lantortspoliser som i vanliga fall tar snattare på Konsum, berusade personer samt fartsyndare en alldeles för övermäktig uppgift att hantera på egen hand. Men ändå begärde de inte hjälp utan klampade runt på helt egen hand och gjorde mer skada än nytta.

Varför i hela fridens namn kallades inte RIKSKRIM in direkt när morden inträffat och man såg omfattningen av brottet? Det dröjde en hel vecka innnan det begärdes hjälp från Rikskriminalen. (den 24 mars)

Det är polisens fel att mördaren aldrig åker fast!

Sen har hela utredningen varit en desperat jakt att försöka knyta Christine till morden.
En mängd information har kastats i slasken bara för att det inte passar in i Christine.

"Dörrknackning" på Verktygsgatan samt närliggande gator har varit mycket omfattande och ca 110 st hörda personer har ej tagits med i FUP:en. 7 st "grannar" har redovisats.

Det finns således en mängd information om bilar och personer som rört sig i området kring brottsplatsen både före och under brottstiden. Dock har man bara kunnat utläsa om en återkommande person som trolig gärningsman och det är en lång, smal person med mörka kläder och luva uppfälld över huvudet, Denna person har setts i anslutning till brottet/brottsplatsen och även vid ett flertal tillfällen innan. I övrigt har det ej gått att få fram något annat om ev annan misstänkt person.


--------------

Polisen i krismöte efter alla misstag

ARBOGA/STOCKHOLM. Efter blundern med arresteringsordern samlades polis och åklagare till ett krismöte. De måste snabbt hitta nya bevis för att binda den misstänkta tyskan till barnmorden.

Frisläppandet av tyskan blev ett bakslag för utredningen.
Men det är inte det enda.
Flera omständigheter och misstag under de sju första dagarna efter morden i Arboga har gjort att man nu desperat behöver nå ett genombrott.
– Det bästa är om vi får en teknisk bevisning som binder henne till brottsplatsen eller ett vittne som binder henne dit, säger polisprofessorn Leif GW Persson.

Bevisen räckte inte

Åklagaren Frieda Gummesson har vid två tillfällen försökt få tyskan häktad på den högre misstankegraden sannolika skäl – men misslyckats. Bevisen räckte inte till. Därför tvingades hon i lördags kväll dra tillbaka arresteringsordern och tyskan blev fri.
– Nu hamnar utredningen i en obehaglig ovisshet, säger Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö.
Efter den juridiska blundern ska nu ytterligare en åklagare arbeta med fallet.
– Frieda Gummesson är fortfarande förundersökningsledare, men Bengt Lindholm går in och hjälper till, säger polisens presstalesman Börje Strömberg.

Polishundar sökte vidare

Utanför den röda villan i Arboga brinner ljusen fortfarande. Runtomkring har mängder med mjukdjur placerats ut.
Under kvällen sökte polisen med hund i området runt tågstationen. Mordvapnen – enligt polisens misstankar en hammare och en kniv – har ännu inte hittats.
--------------

Polisens misstag

INGET RIKSLARM. Polisen gick inte ut med något rikslarm. Kanske hade tyskan kunnat stoppats från att lämna Sverige?

FELAKTIG ARRESTERINGSORDER. För att den ska vara giltig – och möjliggöra en utlämning – krävs den högre misstankegraden.

MISSEN PÅ RIKSKRIM. Förmedlade felaktigt den oriktiga arresteringsordern till Tyskland.

BRISTANDE KOMMUNIKATION. Enligt åklagaren har tyskan i förhör erkänt att hon var i Arboga. Inte alls, säger advokaten. Vem har rätt?

ANALYSERNA DRÖJER. DNA skulle kunna binda mördaren till brottsplatsen. Men de tekniska analyserna är ännu inte klara.

TYSKA UTREDARNA VILL SE BEVIS. Enligt uppgift till GT har bevismaterialet ännu inte översatts till tyska.

BEGÄRDE INTE HJÄLP. Först i dag förstärks utredningen med mordutredare från rikskriminalen i Stockholm. Begäran kom sent.

källa expressen
Publicerat 24 mars 2008

Inga kommentarer: