måndag 16 februari 2009

Fällande dom i hovrätten

Hela domen finns att läsa här.

Svea hovrätt fastställer livstidsdomen i Arboga-målet (B 8390-08)
[2009-02-16] Svea hovrätt
Svea hovrätt har i dag dömt en kvinna från Tyskland för mord på två barn och försök till mord på barnens mamma till livstids fängelse och utvisning. Hovrätten gör endast den ändringen av tingsrättens dom att skadestånden till barnens mamma och pappa för psykiska besvär på grund av barnens död höjs till 100 000 kr.

Den 17 mars 2008 angreps två barn med en hammare i sitt hem i Arboga. De avled senare samma kväll. Barnen hade ännu inte fyllt fyra respektive två år. Även deras mamma angreps men överlevde trots livshotande skador. Västmanlands tingsrätt dömde den 14 oktober 2008 en tysk kvinna för mord och försök till mord till fängelse på livstid och utvisning. Kvinnan är en tidigare flickvän till mammans sambo.

Både vid tingsrätten och i hovrätten pekade mamman ut den tyska kvinnan som den som angripit henne. Tingsrätten ansåg att det med hänsyn till mammans skallskador var mycket tveksamt om hon hade autentiska minnen av händelsen och lämnade hennes uppgifter helt utan avseende. Hovrätten gör delvis en annan bedömning och finner det utrett att mamman har vissa minnesfragment av händelsen, bl.a. av en kvinnlig person som fanns i hallen. Det kan inte vara någon annan än förövaren som mamman har sett. Även mammans tidiga omnämnanden av ett visst förnamn är av intresse då det är känt att den tyska kvinnan kallar sig själv detta. Dessa omständigheter är inget direkt utpekande men ett starkt indicium som pekar i riktning mot kvinnan ifråga.

Den övriga bevisningen visar bl.a. att den tyska kvinnan befann sig i Arboga vid tiden för brotten och att hon lämnat oriktiga uppgifter om anledningen till besöket, att hon har haft tillgång till en hammare som nu är försvunnen och att hon lämnat oriktiga uppgifter om ett par försvunna skor vars sulmönster överensstämmer med ett avtryck som lämnats på brottsplatsen.

Sammantaget anser hovrätten att beviskedjan har sådan styrka att den binder kvinnan till de åtalade gärningarna. Utredningen ger inte utrymme för någon alternativ gärningsman. Det är uppenbart att hon har varit besatt av sin förre pojkvän, en besatthet som över tid har trappats upp och övergått till en avancerad form av förföljelse med starka manipulativa inslag. Mamman och barnen har stått i vägen för att kvinnan skulle kunna få ett förhållande och ett liv tillsammans med den förre pojkvännen. Hovrätten finner att det är ställt utom rimligt tvivel att hon har dödat barnen och försökt att döda deras mamma. Kvinnan ska därför dömas för mord och försök till mord. Någon annan påföljd än fängelse på livstid kan inte bli aktuell. Hon utvisas vidare för all framtid från Sverige.

Hon ska även betala skadestånd till mamman. Hovrätten höjer det belopp som avser psykiska besvär på grund av barnens död till 100 000 kr. Motsvarande skadestånd ska kvinnan även betala till barnens pappa. Hovrätten fäster särskilt avseende vid att föräldrarna har att gå igenom en svår och långvarig läkningsprocess. I övrigt fastställer hovrätten de skadeståndsbelopp som tingsrätten bestämt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

..när man läser hela domen blir man övertygad att tyskan är skyldig.

Anonym sa...

Sjukt! Vad falskt...

Anonym sa...

Domen föll idag i Svea Hovrätt - men var är Christine Schürrer ?

Då har enligt mig en oskyldig dömts till livstids fängelse, och till att betala en massa skadestånd. Vad tragiskt, kan det bli ändå mer tragiskt?

Jag har lusläst flera tidningar i fallet. Jag upptäckte att samtliga tidningar har gamla bilder på Christine.S, och gamla filminspelningar. Eller så har de ingen bild alls? Var är Christine Schürrer. Har hon varit med i rättsalen, inget jag kan få något grepp om. Jag har inte sett henne, har du? "Usch vad obehagligt!


anytime.tv4.se/webtv/?

Aftonbladet

Expressen

VLT - Schürrer får livstid

Anonym sa...

Det var det jävligaste. Hovrätten fastställer livstidsdomen mot Christine Schürrer.

Hade jag den minsta lilla tro kvar på människan och på rättvisan, så stack det nu!
Jag är faktiskt riktigt skrämd. Det här skrämmer mig mer än alla mördare ute på gatan.

Jag mår illa!

Anonym sa...

Även NN har yrkat skadestånd för indirekt personskada på grund av Max och Sagas död. Snacka om penga hungrig och pinsam person..!

Anonym sa...

När Franz Kafka skrev Processen om Josef K. visste han inte att det var en förutsägelse snarare än ett satirisk skönlitterärt verk.