måndag 15 december 2008

Konstigheter i utredningen

Det första jag reagerade på när jag började läsa FUP var att polisen direkt avfärdade sambon som eventuell gärningsman. Dom skriver i sin rapport redan innan den sista ambulansen lämnar platsen att ingen gärningsman finns på plats.


Statistiskt finns gärningsmannen ofta i offrens omedelbara närhet. Så tänkte också polisen och barnens pappa hämtades från Motala och häktades för dådet. Han fick tillbringa natten i en fyllecell utan varken någon psykologhjälp eller annan hjälp. Där fick han sitta ensam med vetskapen att hans två små barn var mördade och att han själv var misstänkt för detta.

Redan dagen efter dådet fick polisen tips från en av mammans vänner. Det tipset gällde Christine Schuerrer.

klipp från DN
20 mars. En 31-årig tysk kvinna häktas i sin frånvaro som skäligen misstänkt. Kvinnan är bekant med den svårt skadade kvinnans nye sambo. Efter att hon häktats utfärdas en europeisk arresteringsorder mot kvinnan. Hon överlämnar sig själv till tysk polis och arbetet med att få henne utlämnad rullar i gång.

(Varför överlämnade Christine sig hos polisen i Tyskland? Om hon var skyldig så är det logiskt att tänka att hon skulle ha gömt sig och inte gått raka vägen till polisen.)

21 mars. En tysk domstol häktar den tyska kvinnan i avvaktan på att en domstol ska ta ställning till om hon ska utlämnas.

22 mars. Den svenska åklagaren anser att bevisningen stärkts och begär att 31-åringen häktas på nytt i sin frånvaro, den här gången som på sannolika skäl misstänkt - en starkare misstankegrad. Men tingsrätten går emot åklagaren och kvinnan omhäktas som skäligen misstänkt. Senare under kvällen drar åklagaren tillbaka den europeiska arresteringsordern och kvinnan släpps ur häkte i Tyskland.

23 mars. Först efter lunchtid på söndagen blir det känt att den 31-åriga kvinnan försatts på fri fot. Det framkommer också att åklagaren inte haft rätt att utfärda en europeisk arresteringsorder eftersom kvinnan bara vara häktad som skäligen misstänkt.

Här hade Christine åter haft ett tillfälle att försvinna men hon valde att stanna i sin hemstad i Tyskland där hon la sig in i en psykiatrisk klinik.

Kort därefter häktades Christine åter (denna gång med en korrekt arresteringsorder) och
efter en månad i häkte i Tyskland fördes Christine till häktet i Västerås. Där har hon nu suttit sedan den 30 april 2008.
-------------


2 kommentarer:

Anonym sa...

Stämningsansökan och åtalet är besynerligt.

Med ett felaktigt namn väcker kammaråklagare Freida Gummesson åtal.

Vi har ju fått oss itutat att kvinnan sagt "Hi Im Tine" ändå så väcktes det åtal mot Christine Schuerrer i ett helt annat namn.

Tine är ett smeknamn på Christine, rätt så logiskt. Inget konstigt med det. Åtalet väcktes mot en person som hette Tina. Tina är ett namn och inget smeknamn.

Det framkommer från förundersökningsprotokollet "FUP" att det var det namnet Emma hört "Tina" och inte "Tine". Vad drar man för slutsats av det här.

Kopierat direkt ur åtalsprotokollet.

Kammaråklagare Freida Gummesson.
2008-07-23
Åtal
Ansökan om stämning sidan 12.

27. Målsägandeförhör med Emma Jangestig angående hennes iakttagelser i samband med brottet.
Med bevisningen skall belysas att brotten begåtts av en för Emma Jangestig okänd kvinna som talade ett annat språk än svenska och vars signalement stämmer överens med Christine Schuerrers. Vidare skall belysas att förövaren presenterade sig som "Tina"

Anonym sa...

Kan det här vara Tyskans vän...

Ett utryck jag känner igen ur FUP.
"han är en stor idiot"
Samma utryck har använts på FB.

2008-03-17, 22:26
Sonny_Surpupp
Polarn som jag snackar med i Arboga har inga spekulationer att komma med.

Det enda hon säger är "han är en stor idiot"