fredag 27 februari 2009

Om två veckor lämnas prövningsansökan till Högsta Domstolen

Jag fick följande mycket välskrivet mejl skickad till bloggen idag.

Om Per Ingvar Ekblad spelar sina kort väl så kan han i sin prövningsansökan hävda ”att målets utgång i hovrätten uppenbarligen beror på grovt förbiseende eller grovt misstag.” http://www.domstol.se/templates/DV_InfoPage____4273.aspx
Hovrättens ”starka indicium” består av två delar. En del är då att Emma talat om namnet Tine tidigt. Ett påstående som är rent falskt. Något sådant har inte framkommit vare sig i förhandlingarna eller i utredningen i övrigt. Den andra delen detta ”starka indicium” är uppbyggt av är att Hovrätten finner det utrett att Emma såg en kvinna i hallen när hon själv ligger ner.

DOM
Men hovrätten anser att det även är klarlagt att hon har autentiska minnen av en kvinna som befinner sig i hallen när hon själv ligger ner, dvs. en koppling till när hon själv låg skadad på golvet, alltså den 17 mars.

Följer man då hur denna minnesbild växer fram hos Emma så finner man att hon beskriver en utomkroppslig upplevelse där hon ser sig själv ligga med sin mammas lila tröja på sig.
Ett utomkroppsligt minne kan aldrig vara autentiskt! Intressant för fortsatt resonemang är ändå att den lila tröjan går att härleda. En lila tröja Emma sett sin mamma bära.

FÖRHÖR 16 APRIL
Emma vet lite vad hon har på sig men hon kan inte ha det på sig eftersom hon inte har några sådana kläder men hennes mamma har en tröja som man har utanpå, en lila och att Emma har en sån på sig men hon har ingen sådan.
[…]
På fråga svarade Emma att hon inte har någon minnesbild av vad hon ser när hon ligger ner. Emma förklarade att hon mera minns att hon är den som kommer in i lägenheten, den som hittar henne. Inte från där hon ligger. Det är som att det är hon själv som hittar sig, att hon ser sig själv ligga ned med en lila tröja på sig.

Fortsätter man då till förhöret den 20 april, förhöret som hovrätten direkt refererar till när de hävdar att Emmas minne är autentiskt när hon såg en kvinna i hallen, så finner man att Emma fortfarande beskriver en utomkroppslig upplevelse, som enligt all beprövad vetenskap inte kan vara autentisk.

FÖRHÖR 20 APRIL
Tanken eller minnet eller vad det nu är, som hon fick i morse utspelar sig i hallen. Det är ganska klart eftersom hon ser sig själv ligga i hallen men personen, hon är antingen lika lång som Emma eller aningen lite längre, inte mycket längre, Emma är 1 och 60 så hon är max 1 och 65. Hon står rätt framför Emma som inte kan se vad kvinnan gör, om hon gör henne illa. Ingenting sån´t. Hon har axellångt mörksvart hår, riktigt svart. Kanske lite uppsatt men mestadels hänger det ner på axlarna. Hon hade inget smink. Kanske mörka ögonfransar, hon kan vara lite mullig för hennes kläder sitter inte så bra. Hon har svarta, kritstrecksrandiga byxor och en gul eller grön tröja som visar axlarna. Sen får Emma för sig att hon ligger ner och ser kvinnan gå in i datarummet så Emma ser henne bakifrån.

Redan här går det att hävda att det är ett grovt misstag att använda minnesbilder som har sitt ursprung i utomkroppsliga upplevelser i ett domslut. Går det dessutom att härleda dessa minnesbilder till tidigare intryck på samma sätt som med Emmas mammas lila tröja så blir argumentationen än tydligare.

I detta fall går det att göra det. Det finns bilder som stämmer utomordentligt väl överens med den beskrivning av kvinnan Emma gör i sin upplevelse. Bilder som det finns all anledning att anta att Emma sett nära i tiden. Att Emma har minnesbilder av utomkroppsliga upplevelser är i sig inte konstigt då det är väl dokumenterat att många har fått det vid näradöden-situationer. Dock har det aldrig gått att bevisa att de speglar en reell verklighet. Det finns all anledning för Per Ingvar Ekblad att hävda att det är ett grovt misstag att ta med denna typ av bevisning i ett domskäl.

Någonstans måste även den fria bevisprövningen ha sin gräns. Lämpligtvis vid vad som går att bevisa vetenskapligt. Duger utomkroppsliga upplevelser som bevis så kan vi lik väl ha sierskor och sibyllor som domare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Måste berömma din utomordentligt välskrivna blogg. Allting är itressant och jag gillar din sista kommentar här om sierskor som domare.

:-)