torsdag 4 juni 2009

Fler funderingar

Det känns lite märkligt att ett sådant grymt brott har kunnat begås utan att någon av grannarna har hört något eller lagt märke till något i området kring tiden då brottet ska ha begåtts. Det har funnits personer i rörelse på Verktygsgatan strax före tidpunkten för brottet samt vid tidpunkten då brottet ska ha utförts. Ingen av dessa personer har sett eller hört något. Det låter otroligt att ingen av offren har skrikit. Någon av grannarna har hört skrik tidigare på kvällen. Ett par skrik som de har lagt märke till. Men ingenting under de minuterna då brottet ska ha begåtts. För mig är det en gåta att brottet har kunnat begås under tystnad. En enda gärningsperson kan inte ha slagit ner alla tre på en gång.

Varför hördes inte dessa vittnen i rätten. Förmodligen därför att de inte sett Christine. Åklagaren var ju väldigt försiktig att ta med sådant som inte talade mot Christine.

Jag funderar också fortfarande på varför inte det främmande fingeravtrycket på trappräcket inne i huset undersöktes närmare. Emma säger ju i ett av de tidiga förhören att gärningspersonen stod i trappan som leder till övervåningen. Precis där Emma beskrivit att personen stod hittades också det främmande fingeravtrycket. De två främmande hårstrån som inte tillhör Christine förklarade Frieda Gummesson genom att fantisera ihop att de hade blåst in i huset. De fysiska bevisen som faktiskt fanns viftades bort eftersom de inte passade in i Christine. Så går det i rättvisa Sverige.

Tankarna kretsar också kring det samtalet som sambon ska ha ringt till en kille som han skulle möta i Arboga kvällen då allting hände. När denna kille förhörs av polisen minns han inte samtalet trots att det varade i över fyra minuter. Vidare så minns inte sambon att han varit ute och åkt bil den aktuella dagen utan säger i förhören att han stannat hemma tills Emma kommer tillbaka från öppna förskolan med barnen. En granne har sett hur en bil svänger in på garageuppfarten till den aktuella fastigheten på Verktygsgatan samt att en lång man går in i huset. Men det kanske inte var sambon som kom. Han säger ju att Emma körde med bilen till öppna förskolan den dagen fast Emma själv hävdar att hon promenerat.

Varför jag tar upp detta? Därför att Christine har hela tiden beskyllts för att ljuga men det verkar hon inte vara ensam om. Det är så uppenbart hur åklagaren har styrt förundersökningen till att sätta dit en enda person trots att det saknas bevis. Dessa tankar snurrar ständigt i mitt huvud trots att det har gått en tid sedan den sista rättegången var aktuell. Det enda jag önskar är att sanningen kommer fram.
-------
En annan sak som jag har tänkt mycket på är det att Christine själv anmälde sig hos polisen i Tyskland när hon fick vetskap om att hon var efterlyst av polisen i Sverige. OM hon var skyldig så borde hon rimligtvis ha försökt gömma sig. När Christine blev frisläppt i Tyskland visste hon vad hon anklagades för men ändå valde hon stanna kvar i Tyskland tills hon greps igen.
Jag hittade en sajt som samlat en massa tidningsartiklar om arbogafallet. Den här artikeln är som en profetia om det som komma skall. Åklagaren och polisen har bestämt sig att Christine ska dömas i detta fall - Till vilket pris som helst!
Publicerad: 2008-03-23
Chanserna minskar ju längre tiden går. Nu ökar pressen på polis och åklagare att antingen presentera bevis mot kvinnan eller att avföra henne helt från utredningen. Det säger professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki. Den 31-åriga kvinnan släpptes från häktet i Hannover sent på lördagskvällen trots att hon fortfarande är skäligen misstänkt för morden på två barn i Arboga.
Bevisningen mot kvinnan är för svag för att de svenska myndigheterna ska kunna hålla kvar den europeiska arresteringsordern. Det innebär att åklagaren nu måste öka sina ansträngningar med att presentera hållbar bevisning mot kvinnan. I annat fall måste hon avföras från utredningen så fort som möjligt.
– Man kan inte hålla en person frihetsberövad, eller häktad i sin frånvaro om det inte finns tillräckligt starka indikationer på att han eller hon är skyldig. Det är en grundläggande rättssäkerhetsfråga, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.
Han tror att det nu krävs teknisk bevisning eller mycket starka vittnesmål som binder kvinnan vid brottet för att hon ska kunna gripas på nytt i Tyskland.
Chanserna minskar
Sarnecki beskriver mordutredningar som färskvaror och säger att för varje minut som går utan att polisen kommer närmare den skyldige minskar chanserna att brottet klaras upp.
Har polisen begått några misstag enligt din uppfattning?
– Nej, det kan jag inte säga. Pappan var enligt all tidigare erfarenhet en utmärkt kandidat. Kvinnan var väl statistiskt sett en något sämre kandidat, men uppenbarligen har man haft skäl att misstänka henne.
Att polisen smalnar av utredningen och fokuserar på en misstänkt är ofrånkomligt, enligt kriminologen.
– Det heter att man jobbar brett och förutsättningslöst, men samtidigt ska man veta att utredarna alltid måste prioritera eftersom mordfall kräver enorma resurser och det är ju något polisen alltid har brist på.
Erik Wiman

16 kommentarer:

Anonym sa...

Att offren inte skrek är väl inte alls konstigt?! Du har inga barn förmodar jag? Emma blev totalt överrumplad, jag tror inte att man skriker i högan sky i det läget, jag tror att man försöker skydda sig. Av ett antal hammarslag blir man nog snabbt så pass påverkad att du inte klarar av att skrika. Att ingen hörde barnen är inte heller så konstigt. De måste stått alldeles chockade när de såg vad som hände mamma. Jag har själv en 4-åring och en 2-åring, exakt de åldrarna som dessa barn var. Max försökte skydda sin mamma och förmodligen sin syster också och han försökte komma undan själv. Allting gick väldigt fort! Naturligtvis har de säkert skrikit i någon omfattning, men dels pga chocken och pga tiden tror jag inte att de hördes så mycket.

Jag tycker det är lite sorgligt att du inte bara kan acceptera att rätt person sitter bakom lås och bom. Du talar emot dig själv, du säger att om CS varit skyldig borde hon aldrig anmält sig själv. Men om CS varit oskyldig borde hon inte uppträtt så som hon gjorde i rätten. Så respektlöst och så empatilöst.

Jag önskar bara att CS tappade minnet helt och hållet, jag vill inte att hon ska få leva med de sista bilderna av Max och Saga. Jag tror att hon är nöjd över vad hon åstadkom den kvällen 17 mars, och jag vill inte ge henne nöjet att njuta av minnena.

Men det känns iallafall skönt att hon sitter där på Hinseberg med alla trevliga grannar..

Jag vet att du inte publicerar inlägg där man inte håller med dig.. men jag struntar blankt i att du inte publicerar mitt inlägg. Jag önskar bara att du kunde ta "ditt förnuft till fånga" och fatta att du hånar dessa döda barn genom ditt sätt att försköna deras mördare.

Anonym sa...

Hej
Här var det mycket intressanta grejor att läsa. Det har jag missat att en granne sett en lång karl gå in i huset. Har inte heller hört om det där telefonsamtalet, att personen inte kom ihåg det.

Det var en konstig historia hela den här grejen? Oförklarligt på nått sätt!

Har väl funderat jag med till och från. Tittat på nätet ibland om något nytt kommit upp om Christine. Men ick det. Pressen brukar ju vara snabba annars med att snoka reda på det mesta. Undra vilket fängelse hon sitter på. I Sverige eller Tyskland? Inte en enda liten stavelse om Christine efter hovrätts förhandlingarna. Hon var ju inte heller med den dagen domen föll i hovrätten?

Locket har tydligen lagts på. Det är väl ingen större idee att fortsätta fundea på det här, det gör ju varken till eller från. Men jag är övertygad om att många människor aldrig glömmer den polisutredning som gjordes. Ingen glömmer nog Gummesson eller de andra åklagarna heller. Alla som var inblandade lär väl alltid kommas ihåg på det ena eller andra sättet.

Jag tror att någon vet precis hur det gick till, men tiger! Undra hur det är att gå till sängs varje kväll och ha det som huvudkudde? Kan ju inte vara muntert!

Säger namnet Elisabeth dig något?

Anonym sa...

Läser man vad de resterande grannar säger som inte finns med i förundersökningen så är det uppenbart att åklagaren inte vart objektiv i sin bedömning.
Beklagligt att inte advokaten gjorde en "Freida" med att kalla in dem alla.
Det hade blivit århundrades mest mastodonta rättegång med 100-tals vittnen. :)

Marian sa...

Elisabeth? Kommer inte på rak arm på någon i utredningen som heter så. Vem syftar du på? Om du inte vill skriva här på kommentarerna kan du använda mejladressen som finns här i spalten till höger.

L sa...

... ville bara säga att jag håller med första talaren. Tycker mig själv vara ypperligt insatt i fallet, så som en lekman med relativt hög intelligens kan vara och känner att precis rätt person sitter där hon sitter.
Det finns en orsak till att hon blivit dömd i flera instanser.

/L

always sa...

Det var väldigt länge sedan jag läste på den här sidan. Ser att du fortfarande haf funderingar. Det hände mig något konstigt igår som fick mig också att börja fundera igen. Jag umgås lite med en tjej, hon kommer ibland bara så där appropå. Hon kom igår. Hon frågade om hon fick komma in, visst okey. När vi satt oss så ser jag en skugga bakom henne som snabbt smiter in i mitt datorrum. Skugan hade någon slags beige kappa eller halvkappa på sig. Om det var hennes kappa jag såg eller någon annans vet jag inte. Var det hennes så betyder det nog att hon är dubbel på något sätt.

I vilket fall som helst så sitter vi och pratar, hon har lite problem med en del avundsjuka vänninor. Hon berättar om speciellt en. Det är iallafall det jag blir mest förvånad över. Hon säger att hon inte törs åka hem till den vänninan, hon har en känsla av att hon tänker ta ihjäl henne.

Vänninan är avundsjuk på något? Hon är sjuk säger den person som är hos mig, hon lider tydligen av borderline eller skitzofroni. Hon berättar hur det visar sig. Hon får förändrad röst, hon blir som om en annan person tagit sig in i hennes kropp, som en djävul blir hon tydligen.

Jag undrar varför hon är sjuk och min polare radar upp en massa grejor, bl.a att hon inte blivit farmor.

Det knepigaste med alltihopa är att jag har en känsla på min polare att hon nog skulle kunna dra en stekpanna i huvudet på mig, det sa jag till henne också, hon svarade aldrig på det.

Vem var skuggan som smet in i mitt datorrum? Var det en död person, vem var det isåfall? Om det inte var en död person, vad betyder det då?

Tänkte jag skulle skriva det här till dig. Jag tror att den här händelsen vill peka på något när det gäller morden i Arboga. Måste nästan vara så eftersom min tanke gick hit till den här bloggen

Önskar dig en trevlig sommar
Hälsning always

always sa...

Jag kom på en sak till vad som skapat denna avundsjuka mellan dessa kvinnor. VIKTEN! - alla är överviktiga. Min vännina har bantat ett tag och lyckats ta sig ner över 30 kg. Det har inte fallit i god jord hos de övriga damerna. Men till saken hör ju också att min bekanting ändå står kvar på 83 kg och där verkar det ha stannat. Jag ska tillägga att jag inte är överviktig, så det är ju inte omöjligt att hon nu ska mäta sig med mig? Jag vet inte! Fast det verkar lite fanatiskt med allt detta bantande och jämförande hit och dit. Så den stora boven i den här ovänskapen är vikten, vågen och avundsjukan på varandra.

Det är så jäkla löjligt, den ena försöker fresta den andra med favorit godsakerna för att få den att falla dit igen. Besynerligt att inte vara glad åt att en vän lyckas. Det känns inte som en riktig vän.

Så det här är knuten till all dumhet dem emellan. Lite fanatiskt och sjukt verkar det iallafall! Säkert har mindre saker än det här startat krig!

Så! Nu får det vara bra. :-)) Nu väntar vi på att solen tittar fram igen!

Anonym sa...

Tyst, varför skulle E vara tyst den här gången? Hon har väl tidigare fått sprungit hemifrån vid bråk och lämnat barnen kvar, S bara någon månad gammal....

always sa...

Jag som du har funderat lite till. Jag funderade på varför min väninna kom hit den här dagen. Det fanns en alldeles speciell anledning.

Hennes sambo var borta över natten, hon skulle sova själv. Hon är alltid noga med att inte ha onödiga kontakter och sånt i. Till saken hör att hon nyligen köpt en ny mobiltelefon. Innan hon gick och lade sig så drog hon ur sladden till laddaren, trodde hon! Hon gick och lade sig och somnade. Hon vaknar av att någon ruskar henne hårt i axeln, så hårt att hon fortfarande hade ont i den när hon kom till mig. Hon vaknar och upptäcker att sladden till laddaren ryker, det gnistrar och pyr i sladden. Hon upptäcker att hon dragit ur fel sladd. Det hon frågade mig när hon kom var om jag hade ont i armen, hon tyckte det eftersom jag hade ruskat hennes så hårt för att hon skulle vakna, hon var säker på att jag varit där, hon kunde känna min lukt.

Jag kunde tala om för henne att jag inte hade något minne av att jag haft ont i någon arm. men hon var säker på sin sak. Så det var därför hon kom hit den dagen. Och det ena gav ju det andra sedan i samtalet.

Nu tror jag nog inte det var något mera. Tredje gången gillt. Jag känner på mig att du har en lösning på det här :-))

always sa...

Vad lustigt det här blir. Det kanske inte hör hit det här, men något slog mig som jag skrev i min blogg som nu är stängd.

Jag önskade av hela mitt hjärta att den person som gjort det här hemska, aldrig någonsin skulle få barn som straff på det hemska den gjort. En sådan person ska inte ha barn, den ska lida och plågas för det den gjort.

En önskan jag hoppas uppfylls. Säkert något som aldrig jag kommer att få veta. Det bara kom upp i mina tankar.

Nu är klockan mycket, vi går precis in i spöktimmen :-))

Peter sa...

@Anonym:

Vem är Elisabeth?

Marian sa...

Jag vet inte vem Elisabeth är. Hoppas att den personen som skrev om henne skriver igen.

bonden sa...

always
....Vem satt vi datorn o kände morsan så bra så den kunde ta över pratet under tiden som kidsen ble ihjältagna o morsan misshandlad? Då va de ju två då...Int cristin .. ho kände väl int till va morsan skull göra. Nå nära bekanting måst de va då, skitnära. He kansk va Elisabeth? Int vet ja

always sa...

Tjugofemöringen ramlade inte ner direkt. Konstigt att grannar sett en bil köra upp på deras garageinfart och en lång karl kliver ur. Sambopappan var väl hemma hela dagen enligt honom själv. Då måste han ju ha vetat vem som kom då? Varför har han aldrig sagt det?

Emma måste ju ha haft bilen, annars hade inte en bil till fått plats, det stod väl en trasig bil längre in på garageinfarten? Fast det kanske fick plats tre bilar.

Om nu inte Emma hade bilen och det inte fick plats tre bilar. Vem var det då som kom med familjens bil om nu sambopappan varit hemma hela dagen? Förbryllande!

Om det här stämmer att det kom en lång karl till huset, då kanske min vision som jag hade för nu över ett år sedan, kanske stämma. "En mycket lång person"

Jag har ju skrivit om det tidigare, så det var väl ingen nyhet. Men det du skriver om är en nyhet för mig. Jag är förvånad själv att jag missat det.

Anonym sa...

Anonym
Du har två barn. Jag har fem. Barn skriker i högan sky om det gör ont. De skriker som stuckna grisar.

Anonym sa...

Anonym

Du kan ju kanske ha rätt. Om barnen kände mördaren och hadde förtroende för den. Då kanske saken ser annorlunda ut! Inte annars....